Per poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies pròpies i de tercers.
Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. Més informació aquí.

Viticultura – Codorniu

Gran assistència a la última trobada que vam realitzar el passat dia 11 de març on es van tractar temes relacionats amb la viticultura ecològica i conceptes de regeneració de sòls.

 

A les 17:00 el topògraf Manel Badia va presentar-nos el sistema de plantació Kyline:

 

El disseny Keyline és una tècnica per maximitzar l’ús beneficiós dels recursos hídrics en un sòl. Més enllà d’això , el disseny Keyline pot ser vist com un conjunt de principis de disseny, tècniques i sistemes per al desenvolupament dels paisatges rurals i urbans.

 

Amb aquest sistema es vol evitar  l’erosió hídrica i eòlica, en camps i boscos. Aprofitant i dirigint l’aigua de pluja per una infiltració homogènia, creant  reservoris d’aigua o embassaments, camins de captació i/o irrigació.

 

Es busca un equilibri entre matèria orgànica, minerals i microrganismes per tal d’obtenir l’un sòl cobert, un sòl descompactat, humit, amb capacitat d’absorció, de reserva d’aigua i carboni, amb biodiversitat, equilibrat i ric en nutrients. Un sòl viu amb capacitat de regeneració.

A grans trets, la idea que ens va transmetre el tècnic Manel Badia va ser que l’estudi topogràfic s’ha de basar en les corbes de nivell i adaptar el millor sistema de plantació tenint en compte  que la escorrentia de la pluja agafarà mes velocitat en perpendicular d’aquesta corba de nivell. I l’ adaptació, en la mesura del possible, d’aquest mètode amb la viabilitat sobre el terreny

A les 18:00 l’empresa Labin va presentar-nos alguns dels productes aptes per agricultura ecològica dels quals disposen, i algunes referències dels bons resultats d’aquests productes a França, destacant, per exemple,  l’aplicació del Labicuper, una adob foliar que s’aplica com a nutrient i indirectament  pot reduir la quantitat de coure en l’aplicació del tractament per combatre la malaltia. D’aquesta manera alguns viticultors de la zona de França van evitar els greus problemes que tenien alhora de complir la normativa ecològica amb relació els límits màxims d’aplicació de coure.