Per poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies pròpies i de tercers.
Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. Més informació aquí.

Viticultura – Codorniu

RESUM DE LA TROBADA DE PROVEÏDORS DE RAÏM ECOLÒGIC

El passat dijous 2 de febrer es va realitzar una de les trobades de proveïdors de raïm ecològic per l’elaboració de cava a Sant Sadurní.

Durant la jornada es va debatre juntament amb els tècnics d’una de les cases comercials distribuïdores de productes per vinya ecològica, les principals malalties i les opcions més adients per combatre-les.

Les pràctiques culturals per millorar l’aireació del cep i la necessitat de mullar bé tota la vegetació durant l’aplicació dels productes naturals, augmentant entre un 20 i 30% el volum de caldo respecte a l’aplicació de productes convencionals, van ser els principals punts en comú per un bon control sanitari.

A la sessió, es van presentar una sèrie de productes naturals amb efecte preventiu i curatiu:

Amb un efecte preventiu, el gluconat de coure com anti-míldiu, o el  lecitinat de coure+soja+quitosan com anti-míldiu i oïdi,  que a més a més permeten reduir la dosis de coure metall per ha. (reducció de la contaminació ambiental), redueixen el risc de fitotoxicitat i els efectes contra la fauna útil.

Amb efecte curatiu, tot i que l’objectiu principal en aquest tipus de viticultura és sempre anticipar-se a la malaltia, vam veure com les aplicacions de extractes naturals com les de Equisetum arvense i Saponaria officinalis tenen un efecte antiesporulant i erradicant del mildiu o com l’hidrogenocarbonat potàssic pot ser una alternativa i complement del sofre contra l’oïdi, essent efectiu a temperatures extremes.

També van presentar el diòxid de silici, que al ser un producte assecant natural resulta ser molt efectiu contra la botritis, amb dos aplicacions per tal de combatre-la: una en floració i l’altre en el tancament del raïm.

Durant la jornada també es va fer un repàs dels diferent tipus de registres on poden estar acollits els productes per agricultura ecològica, la dificultat de les cases comercials per inscriure’ls com a fitosanitaris, i la necessitat d’acollir-se a la normativa de adob CE. Molts d’aquests productes, doncs, s’hauran d’anotar com un adobat en la fitxa de tractaments realitzat a la parcel·la.

L’objectiu principal d’aquestes sessions és trobar un lloc on poder comentar les tècniques i experiències que cada viticultor experimenta, poder conèixer les diferents estratègies dels tècnic de les cases comercials de la zona i poder-les debatre amb els diferents criteris tècnics dels que hi participem.